Gezonde voeding 2025 (=koolhydraatbeperkt en gezonde vetten)
- Drink voldoende vocht (1.5-2.0 liter per dag; water, groene thee, versgeperst vruchtensap. koffie maximaal 3 kopjes/dag, alcohol mannen maximaal 2 standaard glazen/dag, vrouwen max 1 glas/dag
- Eet elke dag groente (flinke portie 250gr) en fruit (2-3 stuks)
- Geen of minder zetmeel = koolhydraat (geen of minder aardappelen, pasta en rijst bij warme maaltijd; meer groente, peulvruchten of paddenstoelen; vervang broodontbijt door havermoutpap, -kwark of -yoghurt met vruchtjes. geen of minder brood bij lunch.
- Vermijd suikers (snoep, koek, gebak, frisdrank, vruchtensap uit pak)
- Minder zout (maximaal 6 gram per dag. Let op: geen zout toevoegen aan eten, geen kant en klaar maaltijden of sauzen, geen magnetron maaltijden, zoute chips of pinda’s. Pas op met drop, sterremix- en zoethout-thee = bloeddrukverhogend).
- Meer gezonde vetten (olijfolie, vette vis minimaal 2x/week), roomboter, noten)
- Minder transvetten (koek, gebak, chips, gefrituurde snacks)
- Minder dierlijke eiwitten (minder roodvlees; meer kippen- of kalkoenvlees en vis)
- Meer plantaardige eiwitten (meer noten (walnoten, hazelnoten, cashewnoten), meer bonen. etc)
- Gezonde tussendoortjes (fruit (smothie), handvol nootjes, tomaatjes, groentesoep, rauwkost, kwark, olijven, augurken, rijstwafel, blokje pure chocolade, etc)
- Geen margarine (wel roomboter, grasboter, ongezouten, dun smeren)
- Geen lightproducten (=aspartaam; evt pure Stevia (natuurlijke zoetstof)
- Geen smaakversterkers (=E621, gistextract, natriummonoglutamaat)
- Meer pure chocolade (minimaal 70% cacao, maximaal 10gr/dag)