Levenstestament

Levenstestament

Als U naar de notaris gaat, om een testament te laten opmaken, wordt er vaak ook geadviseerd om een levenstestament te laten maken. Hierin kunt U bijvoorbeeld regelen wie gemachtigd is om beslissingen voor U te nemen, als U daar niet meer toe in staat bent (als U bijvoorbeeld in coma bent). Ook adviseert de notaris een euthanasieverklaring te maken.

Ons advies is, om eerst een zogenaamde levenseindegesprek bij de huisarts aan te gaan, voordat u een levenstestament laat maken. Uw huisarts kan dan precies uitleggen, wat wel en niet mogelijk is. Zo voorkomt U, dat U onnodig dingen vastlegt, die in de praktijk niet haalbaar zijn.

Een veel gehoorde reden om een euthanasieverklaring te laten maken is dat mensen niet opgenomen willen worden in een verpleeghuis als ze dement zijn.

De kans dat U euthanasie kunt krijgen als U gevorderd dement bent is echter uiterst klein.

Als je dement bent, ben je in feite een andere persoon en dan zullen de meeste artsen geen euthanasie meer doen. Je moet immers zelf kunnen beslissen of je euthanasie wilt op dat moment. Als je zo ernstig dement bent, dat je naar een verpleeghuis moet, dan kan dat niet meer. Bij dementie moet je euthanasie aanvragen, als de dementie nog in het beginstadium zit en de beslissing om je leven te beëindigen zelf kunt nemen.

 

Voor vragen kunt U een afspraak maken voor een levenseindegesprek.

 

Spoed?

Bel: 0546 - 86 91 05
of: 0546 - 86 17 52 - optie 1
of: 112

Herhaalrecepten?

Bel: 0546 – 86 17 52
U kunt 24 uur per dag herhaalrecepten inspreken.

Klik hier om via MijnGezondheid.net herhaalrecepten aan te vragen.