Gezonde weerstand

DE WEERSTAND VERBETEREN

Het immuunsysteem van de mens heeft twee kanten. Aan de ene kant het aangeboren, algemene afweersysteem. Aan de andere kant het verworven, specifieke afweersysteem. Het verworven immuunsysteem ontwikkelt zich aan het doormaken van infectieziekten. Het heeft een geheugenfunctie waardoor het heel snel antistoffen kan aanmaken tegen een ziekteverwekker waar we al eens eerder mee in contact kwamen. Vooral in de kindertijd ontwikkelt zich dit verworven immuunsysteem door het doormaken van de klassieke kinderziekten en alle andere snotterigheden, verkoudheden en luchtweginfecties die zo bekend zijn in de kindertijd. Het immuunsysteem wordt er steeds sterker door.

Je weerstand versterken

Hoe kunnen we ons immuunsysteem zo goed mogelijk ondersteunen. Allereerst door ons lichaam gezond te houden. Gezonde voeding. Zoveel mogelijk vers, zelf klaargemaakt voedsel. Veel groente en fruit. Voedsel van gezonde landbouw (biologisch dynamisch of biologisch). Geen kant en klare maaltijden uit de supermarkt. Geen fastfood. Zuinig met koffie, alcohol, suiker, frisdranken. Denk erover na of je voeding je levenskrachten geeft of dat het alleen vulling is. Houdt een gezond levensritme aan. Ga op tijd naar bed. Een goede slaap is belangrijk. In de nacht regenereert ons lichaam zich. Wees zuinig met verslavingen: koffie, alcohol, roken, drugs. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging en de frisse buitenlucht. Zit niet teveel achter beeldschermen. Een goede vitaliteit is de basis voor een goed werkend immuunsysteem. Zorg verder voor een evenwichtig gevoelsleven. Het is bekend uit de psycho-neuro-immunologie dat stress het immuunsysteem verzwakt.

Koorts

Koorts is een uiting dat het immuunsysteem aan het werk is. Koorts onderdrukken met paracetamol is dus geen slimme zet.

Angst

Angst die in de media aangewakkerd wordt is een stressfactor die het immuunsysteem ook niet ten goede komt. Daarom nog even wat cijfers om Corona in een juist perspectief te zien. Er zijn nu 14.700 mensen in Nederland overleden aan Corona. In de winter van 2017/2018 was de extra sterfte door de griep 9444. In de winter van 2016/2017 was de extra sterfte door de griep 8890. Per jaar overlijden er in Nederland ongeveer 150.000 mensen aan allerlei diverse doodsoorzaken.

SAMENVATTING:

Weerstand verbeteren door:

  1. Gezonde voeding
  2. Voldoende beweging
  3. Voldoende ontspanning
  4. Goede slaap
  5. Evenwichtig gevoelsleven (niet angstig, beleef plezier aan kleine dingen)
  6. Voedingssupplementen (vitamine D, vitamine C, zink)

Spoed?

Bel: 0546 - 86 91 05
of: 0546 - 86 17 52 - optie 1
of: 112

Herhaalrecepten?

Bel: 0546 – 86 17 52
U kunt 24 uur per dag herhaalrecepten inspreken.

Klik hier om via MijnGezondheid.net herhaalrecepten aan te vragen.